Klasyfikacje usług, towarów oraz produktów nieznacznie różnią się od siebie. Aby więc nie popełniać błędów przy obliczaniu podatku, warto wiedzieć w jaki sposób klasyfikować zgodnie z PKWiU wyroby gastronomiczne, kosmetyki czy towary z branży medycznej.
Na początek zajmijmy się kwestią wyrobów medycznych. Podlegają one bowiem klasyfikacji na klasy I-III. Przyporządkowanie takich produktów do poszczególnych klas odbywa się na zasadzie zależności potencjalnego ryzyka związanego z niekorzystnym oddziaływaniem na organizm. Zasady klasyfikacji tego rodzaju towarów i wyrobów szczegółowo określone zostały w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z 2004 roku. Warto wiedzieć, iż w podobny sposób, poprzez przyporządkowanie do określonych grup klasyfikowane są także wyroby medyczne, służące do diagnostyki in vitro.
Również kosmetyki i środki pielęgnacyjne powinno się klasyfikować wedle specjalistycznych reguł i zasad. Należy jednak pamiętać, iż takie oznaczenie i przyporządkowanie powinien wprowadzić producent bądź wytwórca. Nieprawidłowe sklasyfikowanie może prowadzić do zawyżenia kwoty podatku VAT, a warto wiedzieć, iż niektóre wyroby i usługi są z tego podatku całkowicie lub częściowo zwolnione.
Najniższa kwota podatku obejmuje przede wszystkim świeże wyroby gastronomiczne i cukiernicze, takie jak pieczywo czy ciasta, które powinny być klasyfikowane według odrębnych zasad. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług produkty te objęte są podatkiem w wysokości 7% i przypisane do symbolu 15.81.12-00.15 (wyrób świeży) lub 15.82.12-55 (wyrób o przedłużonej trwałości).
Jak zatem widać, poprawne sklasyfikowanie wytwarzanych przez nas produktów czy półfabrykatów w branży medycznej, cukierniczej czy kosmetycznej nie tylko pomoże zachować porządek w dokumentach i okaże się pomocne w celach statystycznych. Odpowiednie przyporządkowanie surowców, składników lub gotowych wyrobów daje także możliwość zwolnienia z części podatku, na czym przecież zależy każdemu producentowi czy pracodawcy.